Praktiserende læge Nanna Kirkebjerg har i mange år beskæftiget sig med, hvordan søvnen påvirker os som mennesker - både ud fra et videnskabeligt og et holistisk synspunkt. Få hendes bedste søvntips her.
Hvordan fungerer søvnen egentlig sådan helt lavpraktisk for både kroppen og sindet? Hvad er vigtigt at være opmærksom på med sin søvn? Og hvordan kan du sørge for, at du altid sover godt?
Det – og meget mere – gør praktiserende læge og søvnekspert Nanna Kirkebjerg dig klogere på i det allerførste afsnit af podcasten ‘Sover du?’ fra And Now You Sleep. Her gæster hun vært Kristina Trolle til en snak om, hvorfor søvnen er så vigtig for både krop og sind. Samtidig fortæller hun om, hvordan den traditionelle medicinske tilgang kan arbejde sammen med naturmedicin i den gode søvns tjeneste.
Hvis du indimellem oplever at kæmpe med at falde til ro eller har svært ved at falde ind i en dyb søvn, har Nanna Kirkebjerg gode råd til, hvordan du kan skabe de mest optimale rammer for at sove godt.
1. Et godt sovemiljø
- Sørg for at lave et godt sovemiljø. Hold soveværelset forholdsvis mørkt, roligt og køligt – cirka 18 grader. Husk også at lufte godt ud, hold det rent og skift sengetøj en gang om ugen. Og hold det meget gerne helt skærmfrit.
2. Motion med måde
- Sørg for regelmæssig motion. Det forbedrer søvnkvaliteten og søvnvarigheden at dyrke motion – og motion i dagslys giver flest fordele. Undgå hård træning lige før sengetid, da det kan forsinke eller forstyrre din søvn. Du får rigtig mange hormoner, endorfiner og adrenalin af motion, og det tager tid for hormonerne at balancere sig igen.
3. Undgå kunstigt lys
- Hvis du har problemer med at sove, kan lys også hjælpe på døgnrytmen. Kroppen elsker nemlig regelmæssigt eksponering for dagslys, især om morgenen. Så sørg for at komme udenfor hver dag, og undgå skarpt og kunstigt lys – også skærme – om aftenen og tæt på sengetid.
4. Undgå store følelser
- Det er ikke godt at stimulere og aktivere følelser lige før sengetid gennem ting som skænderier eller bøger og film, der skaber uro eller spænding. Det gør det sværere at falde i søvn. Og det er et no-go at prøve at løse store problemer lige inden sengetid.
5. Stå op, hvis ikke det virker
- Hvis du vågner og ikke kan sove i løbet af natten, så prøv at nulstille dig selv. Måske med en yogastilling eller en meditation til at starte med. Hvis det ikke virker, så prøv en varm kop te et andet sted end i sengen. Gå ud af soveværelset og vend tilbage efter cirka 30 minutter, så kan du gå ind og starte forfra med dine søvnfaser.
Vil du have flere gode råd til, hvordan du kan forbedre din søvn, kan du i første afsnit af ‘Sover du?’ møde praktiserende læge Nanna Kirkebjerg. Her fortæller hun blandt andet om, hvorfor det er så vigtigt med en god jordforbindelse og hvordan hun forener sin medicinske praksis med sin store interesse for naturmedicin.