Gå videre

Kan du lægge skærmen helt væk om natten?

Vi kan ikke komme udenom, at telefoner, tablets og andre skærme er en fast del af vores hverdag og i mange tilfælde også gør vores liv nemmere. Men det er også vigtigt at være opmærksom på, hvordan de små skærme påvirker vores sundhed og trivsel og hvordan de kan have en negativ indvirkning på vores søvn.

Derfor har Sundhedsstyrelsen nu lavet nogle nye anbefalinger i forhold til vores søvn.

 

Brug ikke skærm op til 1 time før sovetid

  • Hvis du bruger skærmen op til sovetid, kan det udsætte den tid det tager, at falde i søvn, og det betyder, at du ikke får de anbefalede timers søvn.
  • Sammenhængende søvn er vigtigt for at få søvn af høj kvalitet, og det ”blå lys” fra skærmen kan gøre din søvn kortere, afbrudt eller påvirke kvaliteten af din søvn. Skærmens ”blå lys”, kan forsinke produktionen af melatonin i hjernen. Melatonin er et hormon, der hjælper med at regulere vores døgnrytme og søvnkvalitet.
  • Mange indtryk fra f.eks. sociale medier, videoklip, film eller computerspil op til sengetid kan gøre, at det tager længere tid at falde i søvn. Ser du f.eks. en uhyggelig film, skræmmende nyheder eller bliver påvirket af voldsomme lysglimt eller høj lyd tæt på sovetid, tager det kroppen ekstra lang tid at falde til ro.
  • Det er en god ide at skabe rolige afslappende soverutiner op til, at du skal sove. F.eks. ved at læse en bog eller høre afslappende musik.

 


Lad telefon og tablet blive helt ude af soveværelset

  • Læg telefonen i et helt andet rum. Selvom du har sat den på lydløs, vil beskeder, notifikationer mm stadig få telefonen til at lyse, hvilket påvirker søvnen.
  • Når telefonen ligger ved din side, vil du være tilbøjelig til at kigge på den, hvis du vågner i løbet af natten. Det vil både give dig en lyspåvirkning men er paradoksalt nok også en stressfaktor i forhold til bekymring om, at du snart skal op og dermed ikke får nok søvn.
  • Hvis du bruger telefonen som vækkeur, så anbefales det, at du i stedet anskaffer dig et traditionelt vækkeur, der ikke lyser om natten.

 

Husk på, at det er op til den enkelte at finde den rette balance mellem skærmbrug og søvn. Sundhedsstyrelsens anbefalinger er kun vejledninger. Men vær alligevel opmærksom på, om du kan hjælpe dig selv til en bedre søvn, blot ved at lave et par småjusteringer i din rutiner.

Kilde : SST/"Anbefalinger om brug af skærm"

Kurv

Tom indkøbskurv

Kurven er tom

Gå til butikken

Vælg variant