Er du en af dem, der vrider og vender sig en time eller to, inden søvnen indfinder sig? Eller falder du om og sover fast – lige indtil klokken 4, hvor du med ét er lysvågen, men langt fra udhvilet? Så har du det som ca. 400.000 andre danskere, der også lider af søvnproblemer. Men i stedet for at acceptere dårlig søvn, bør du måske i stedet stille dig selv spørgsmålet: Er der plads og tid til ro, hvile og søvn i dit liv?
FORSTÅ DIN SØVNLØSHED
Akut søvnløshed – også kaldet insomni – er dårlig eller mangelfuld søvn en kortere periode i livet. Det kan skyldes travlhed, bekymringer, nye omgivelser eller store livsomvæltninger, hormonelle udsving eller helbredsproblemer. Når søvnproblemerne ikke er forbigående, men varer mere end tre måneder, betegnes det som langvarig eller kronisk søvnløshed.
Udfordringen kan for nogle være at finde roen, fysisk og mentalt, til at falde i søvn, mens andre har let ved at falde i søvn, men oplever, at det er svært at blive i søvnen. Begge variationer af søvnløshed påvirker imidlertid både det mentale og fysiske helbred – både dagen efter en dårlig nat og på længere sigt.
Søvnløshed i kortere perioder er helt almindeligt. Stort set alle mennesker vil en eller flere gange i løbet af livet opleve akut eller korterevarende søvnløshed, og heldigvis det kun 10-20%, som har længerevarende problemer. Hvis du vedvarende oplever dårlig søvn, er træt om dagen, eller mener der er noget galt med din nattesøvn, så tal med din læge. Kan lægen ikke hjælpe, kan du blive henvist til et søvnlaboratorium.
SÅDAN GIVER DU SØVNEN PLADS
Selvom du kender årsagerne til din søvnløshed og lever med ikke at kunne sove i kortere perioder af dit liv, må det ifølge Birgitte Rahbek Kornum, forsker i søvnbiologi ved Københavns Universitet og forfatter til bogen Forstå din søvn, ikke få dig til at få urealistiske forventninger til, hvor lidt søvn du kan klare dig med. Som hun formulerer det:
”Forsøg har vist, at det er mere sandsynligt at blive ramt af lynet, end at kunne klare sig med seks timers søvn pr. nat. Skal hjernen være i god form, skal man have mellem syv og ni timers søvn hver nat”.
Tidspresset i hverdagen og desperationen efter at få flere timer til rådighed til alt det, der optager os og lægger beslag på vores tid, kan modarbejde vores naturlige, kropslige behov for at prioritere søvnen. Vejen til at både forstå og komme af med din søvnløshed kan derfor være at kaste et kritisk blik på kalenderen og undersøge, hvor meget tid til hvile og søvn, der egentlig er plads til. En anden måde er at begynde at betragte din søvn som en luksus og en nydelse; noget du ganske enkelt glæder dig til. Du sover nemlig cirka en tredjedel af dit liv, og det er så længe, at det er oplagt at overveje, hvordan du mærker, oplever og forstår din søvn. Ser du din søvn som et gode og en gevinst eller som noget, der skal oversås og er besværligt? Når det er vigtigt at forbinde søvnen med noget positivt, er det dels fordi, den bør nydes som en dejlig og meningsfuld del af livet i sig selv, dels fordi de to andre tredjedele af din tilværelse, nemlig din vågne tid, er fundamentalt afhængige af din søvns kvalitet.
Se mere om Birgitte Rahbek og "Forstå din søvn".