Søvnvejleder Karen Kildahl har dedikeret sit arbejdsliv til søvn og er stifter af Center for Børn og Unges Søvn. Her deler hun sine bedste råd til dig, der gerne vil blive klogere på, hvordan du kan skabe de bedste søvnrammer for dine børn - og dig selv.
Jeg står op hver morgen med det formål at se, om ikke vi kan få danskerne til at sove bedre. Jeg synes, hele Danmark bør kunne sove bedre, end de gør.
Sådan siger Karen Kildahl, der er søvnvejleder og medstifter af Center for Børn og Unges Søvn i tredje afsnit af podcasten ‘Sover du?’ Her gæster hun vært Kristina Trolle til en snak om, hvorfor søvn er så vigtig, hvordan du kan bryde en dårlig søvnspiral og dertil giver hun råd til at skabe et trygt sovemiljø for både dig og dine børn.
Karen Kildahl er faktisk uddannet jordemoder. Men da hendes yngste blev født med en tarmsygdom, betød det, at han ikke sov godt det første halvandet år af sit liv, og familien var ofte indlagt med ham. Det var både svært at rumme som mor, men Karen Kildahl følte sig også ramt på sin faglighed som jordemoder. For hvorfor fyldte søvnen ikke mere i snakken om sønnens trivsel?
“Vi forældre, og sundhedsvæsenet generelt, havde jo rigtig meget fokus på hans trivsel, som jo handlede om, om han spiste nok og tog nok på. Men der var ikke rigtig nogen, der gik op i, at han ikke sov. Jo, at det var til stor besvær for familien, fordi det var hårdt for os, men der blev ikke fokuseret på hans manglende søvn. Det er ret vildt, når man tænker på, hvor meget vi som voksne mærker, for lidt søvn påvirker os,” fortæller Karen Kildahl.
Så da Karen Kildahl en dag sad på børneafdelingen på hospitalet – som hun havde gjort utallige gange før, uden selv at have sovet godt – besluttede hun sig for at dedikere sit arbejdsliv til søvnen.
Efter jeg havde skældt ud på en sygeplejerske og råbt af en læge, tænkte jeg: Hvis jeg nogensinde kommer til at sove igen, og hvis jeg nogensinde får min hjernekapacitet igen, så vil jeg bruge den på at finde ud af, hvordan man får børn og unge til at sove uanset deres omstændigheder. Og så kom jeg til at sove, gudskelov.
I dag vejleder Karen Kildahl ved Center for Børn og Unges Søvn både fagfolk og familier, og afholder kurser og deler værktøjer, der sætter søvnen forrest som kilden til trivsel.
Herunder får du tre af Karen Kildals bedste råd til at skabe gode søvnrammer for dine børn.
- Put ikke et barn, der ikke er træt
Hos Center for Børn og Unges Søvn arbejder Karen Kildahl med metoden ‘Søvnens matematik’. En metode, der tager afsæt i søvnens fysiologi og biologi og giver værktøjer til, hvordan du som forælder kan komme dårlig søvn til livs hos de små. Og her er Karen Kildahls råd, at du holder fokus på de vågne timer og derfor ikke forsøger at putte et barn, der ikke er træt.
“Det er lige meget, om det er en blød seng, du sover i, eller om du spiller Enya. Hvis din hjerne ikke er træt, så kommer du ikke til at sove. Så hvis du prøver at lægge et barn i seng, der ikke er træt, får du ballade. Jeg tror måske 80 procent af de familier, jeg har haft sovekonsultationer med – og jeg har haft tusindvis – tror jeg, vi har løst 80 procent af problematikken ved hjælp af ‘Søvnens matematik’.
- Lav en søvnaftale
Karen Kildal anbefaler, at du laver en søvnaftale. Nærmere bestemt en log af søvnen over en periode på 14 dage, hvor du får et overblik over dit barns søvn og barnets søvncyklus. Det kan hjælpe Jer hen mod at etablere en fast rutine. Det kan i de første dage resultere i træthed hos barnet, der måske vil være mere træt end normalt, når det lægges i seng, men har derefter høj succesrate. Vi kan nemlig ifølge Karen Kildahl sagtens lave om på vores søvnmønster.
“Det er ikke farligt at være træt. Vores søvn er super modellerbar. Vi kan sagtens holde til, at vores søvnvaner bliver lavet om. Vi skal bare gøre søvnen stabil. Det, der kan være en udfordring for systemet, er skiftende arbejdstider, skiftende sengetider og nattevagter. Det er rigtig hårdt for vores system, fordi der aldrig er noget genkendeligt i døgnrytmen. Men det er ikke farligt at prøve at flytte noget.”
Vil du vide mere om, hvad en søvnlog præcist er, kan du hente den helt gratis her, og på Center for Børn og Unges Søvns hjemmeside blive klogere på, hvordan du kan bruge den.
- Skab faste rammer for din teenager
Har du børn i teenage-alderen, kender du måske også til, at de i perioder kan sove rigtig meget og i andre perioder er vågne i noget, der minder om hele døgnet. Selvom man som forældre kan være tilbøjelig til at sige “pyt, det er alderen”, så er de faste rutiner faktisk en gave til deres hjerne og deres indre ur, fortæller Karen Kildahl.
“Vores hjerne elsker rytme. Den elsker, når vi står op på samme tidspunkt og spiser på samme tidspunkt. Du bruger meget mindre hjernekapacitet på det, du kender end det, som er nyt for dig. Faste rutiner er et signal til hjernen om, hvad klokken egentlig er. Vores indre ur er ikke helt præcist, så hjernen har brug for fysiske tidsangivere til at fortælle os, hvad klokken er.”
Hun fortæller at de faste rutiner og at gøre de samme ting hver dag på faste tidspunkter, så som at gå i seng, stå op og spise nogenlunde samtidigt, kan være med til at indstille det indre ur. Og det hjælper, da et indre ur, der går “rigtigt”, er med til at give søvnen de bedste betingelser.
Vil du have flere af Karen Kildahls råd til, hvordan du sikrer både dig selv og dine børn en bedre søvn, kan du lytte til tredje afsnit af ‘Sover du?’ nu lige her.